Ce sterilet sa aleg? – Este o intrebare tot mai frecventa pe care pacientele o adreseaza atunci cand doresc sa opteaze pentru o metoda contraceptiva. Prin urmare voi incepe acest topic prin a demonta mai multe mituri. Steriletul nu ingrasa, nu detremina acnee (cosuri), nu doare, nu-l deranjeaza pe partener la contactul sexual, nu se simte in nici un mod de catre pacienta, nu containdica utilizarea tampoanelor intravaginale, nu da cancer de col uterin sau endometru.

Ce sterilet sa aleg?Steriletul nu se incarneaza daca se respecta intervalul de timp cat acesta poate fi utilizat, dar in schimb necesita INTOTDEAUNA inainte de inserare un control de rutina, un examen BPN in limite normale (cu absenta unei inflamatii uterine sau anexiale si absenta unei leziuni -rani- pe col uterin), precum si un control anual sau ori de cate ori exista un semn de intrebare din partea pacientei, precum si necesitatea extragerii acestuia cand valabilitattea a expirat ( 5 ani).

Cel mai frecvent se utlizeaza ca metoda contraceptiva la pacientele care au trecut cel putin printr-o nastere, dar si pacientele fara copii pot opta pentru aceasta metoda daca au contraindicatie pt celelalate alternative. Eu presonal recomand inserarea acestuia la menstruatie la pacientele care nu au nascut sau la cele ce au nascut prin opeartie cezariana, in rest acesta poate fi montat in orice perioada a ciclului menstrual.

Dupa nasterea prin operatie cezariana cel mai repede se poate monta la 6 sapt (de siguranta, pentru protectia cicatricii uterine, eu recomand 3 luni). Rata de protectie este 97-99%, cu o incidenta de 1% a sarcinilor extrauterine la steriletele hormonale.

Tipuri de sterilete

Pe piata exista 2 variante de sterilete:

  • cele hormonale : Mirena si Jaydesse (contin doar progesteron, prin urmare se pot monta si la mamicile ce alapteaza).
  • cele cu metal : cupru, argint, aur.

Cele cu metal ( diferenta dintre ele din punctul meu de vedere este strict de ordin financiar) au ca principal mod de actiune impiedicarea nidatiei (adica are loc fecundatia, iar oul format nu se poate implanta), determina o reactie inflamatorie locala care poate avea efect spermicid si care clinic se manifesta prin menstruatii mai abundente si mai lungi ca durata.

SterileteCele hormonale inhiba ovulatia, modifica glera cervicala facand-o impenetrabila pt spermatozoizi, subtiaza foarte tare endometru prin urmare menstruatiile vor fi reduse cantitativ ( in cazul Jaydessu-lui) sau absente ( in cazul Mirenei). Cele 2 sterilete nu au efect abortiv. Daca Jaydesse este un sterilet ce se poate folosi doar ca metoda contaceptiva la doamnele cu menstruatii abundente , Mirena datorita continutului mai mare de progesteron are eficacitate crescuta si dovedita la pacientele cu fibrom uterin, polip uterin, endometrioza, adenomioza si care isi doresc si contraceptie.

Multe paciente ma intreaba: „Este ok ca nu mai am menstruatie?” Raspunsul este foarte simplu, nu are ce sa se elimine pentru ca mucoasa din uter, endometru, nu se formeaza.
Pentru cine? Steriletul ( mai ales cel hormonal) este o metoda contraceptiva adecvata pacientelor peste 35 ani , cu partener stabil ( nu protejeaza de bolile cu transmitere sexuala), care au trecut cel putin printr-o nastere si care au un stil de viata accelerat.

Comments are closed.