Vulvovaginita micotica – colpita micotica

Vulvovaginita micotica este o infectie comuna a vaginului si vulvei determinata de diferite specii de fungi. Aproximativ 75% din femeile adulte prezinta in timpul vietii cel putin un episod de micoza. 30% din femei prezinta in flora vaginala tulpini de Candida, fara ca acestea sa aiba vreun simptom sau semn de boala( in aceste situatii se considera ca aceasta face parte din flora vaginala normala). Este o infectie a varstei fertile, direct dependenta de secretia de hormoni sexuali, fiind izolata la fetitele in prepubertate si la femeile in postmenopauza.

Transmiterea pe cale sexuala

Transmiterea pe cale sexualaTransmiterea pe cale sexuala intra in discutie DOAR in cazul infectiilor recurente. Marea majoritatea a infectilor sunt determiante de genul Candida albicans ( in 25% face parte din flora vaginala si gastrointestinala normala ,deci este un comensal – nu se face tratament daca pacienta nu are simptomatologie clinica), dar sunt si alte specii, non- albicans, rezistente la tratamentele uzuale ( rezistenta apare datorita automedicatiei pacientelor).

Se transmite prin toaleta incorecta, maini murdare; autoinoculare din regiunea ano-rectala, imunitate scazuta; utilizarea contraceptivelor orale, prezervativelor, antibioticelor; sarcina, menstruatia, folosirea tampoanelor zilnice,a lenjeriei care nu este din bumbac, foarte stramta; dusuri si sprayuri intravaginale etc.

Pacientele prezinta mancarimi vaginale intense( prurit), secretie vaginala asemanatoare cu branza de vaci, nemirositoare, usturime la mictiune, dureri la contactul sexual. Diagnosticul clinic de cele mai multe ori nu necesita confirmare de laborator decat in cazul micozelor recidivante, rezistente la tratament. Micoza in sarcina are o incidenta mai mare decat la femeia negravida datorita modificarilor fiziologice ce se produc in timpul sarcinii ( micoza nu influenteaza negativ evolutia sarcinii, nu determina nastere prematura, intarziere de crestrere intrauterina, ruptura prematura de membrane sau complicatii neonatale).

Micoza cronica, recidivanta ( > de 4 episoade /an) se caracterizeaza prin senzatie de arsura permanenta, extrem de neplacuta premenstrual( atenuata in timpul menstrei), post contact sexual, dispareunie ( durere la contactul sexual), disurie ( durere la mictiune). De cele mai multe ori cauza este necunoscuta( se recomanda evitarea factorilor de risc, evitarea automedicatiei, tratamentelor profilactice cu antimicotice si chiar testarea la deficitul de biotinaza).

Tratamentul se va face cu topice locale ( ovule si unguente) sau cu tablete orale. In sarcina este contraindicat tratamentul oral, cel local fiind recomandat inca din primul trimestru.

Personal pentru pacientele mele prefer un tratament:

  • usor de administrat
  • eficace in administrare de scurta durata
  • sa inlature simptomele imediat
  • sa fi lipsit de efecte locale sau generale
  • sa poate fi adm si in sarcina
  • se previna recurentele
  • sa nu altereze flora vaginala normala
  • sa aiba un spectru larg
  • sa nu fie scumpe